![](/media/lib/476/n-beczka-44304c6c5ce28c5eb55fa3f75d731159.jpg)
Szkocka whisky zagrożona przez zmiany klimatu
27 października 2021, 16:06Badacze z University College London (UCL) ostrzegają, że w ciągu najbliższych 60 lat część ze szkockich producentów whisky może zostać zmuszona do ograniczenia lub wstrzymania produkcji. Wszystko z powodu zmian klimaty, w wyniku których wzrośnie temperatura, a Szkocja doświadczy susz. Niekorzystnie wpłynie to na trzy główne składniki whisky – wodę, jęczmień i drożdże
![](/media/lib/525/n-sizeer-9d3da39f36dfeef99da13e6d9471357a.jpg)
Top 3 stylizacje na zimę 2022 z Sizeer
29 października 2022, 17:18Nowy sezon niesie ze sobą wiele miejskich trendów. Zimą 2022 nie będzie inaczej. Luźne fity, oversize’owe bluzy i trapery to wyznaczniki zimowego, miejskiego looku. Przekonaj się, czego nie może zabraknąć w Twojej szafie i skompletuj outfity, które wyróżnią Cię na mieście.
![](/media/lib/576/n-odyseusz-9a21d6ba9e286b1c682cf6b0aee91ab8.jpg)
Odyseusz nie odpowiada. Koniec historycznej misji
25 marca 2024, 10:53Historyczna misja, w ramach której na Księżycu po raz pierwszy z powodzeniem wylądował pojazd prywatnej firmy, dobiegła końca. Intuitive Machines, właściciel Odyseusza, poinformowała, że po księżycowej nocy nie udało się nawiązać kontaktu z pojazdem. Tym samym misję oficjalnie uznano za zakończoną.
Pszczoły wolą cieplejsze kwiaty
7 sierpnia 2006, 10:32Badacze z Uniwersytetu Londyńskiego (Queen Mary) i Uniwersytetu w Cambridge wykazali, że pszczoły preferują wizyty w cieplejszych kwiatach i mogą się nauczyć wykorzystywać kolor do przewidywania temperatury rośliny, zanim jeszcze na niej wylądują.
Najczystsze wody oceaniczne
1 lipca 2007, 08:18Na południowym Pacyfiku znaleziono najczystsze znane człowiekowi wody oceaniczne. Obejmują one obszar zbliżony wielkością do obszaru Morza Śródziemnego. Odkrycia dokonał zespół Patricka Rimbaulta z Uniwersytetu Morza Śródziemnego w Marsylii.
![](/media/lib/28/kwitnacy-rozmaryn-d23135ac2e3eda30032f63373d3c5e9a.jpg)
Rozmaryn zapobiega nowotworom
27 maja 2008, 09:02Rozmaryn nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny posmak, w jego skład wchodzą też związki, które rozkładają rakotwórcze substancje, powstające podczas obróbki termicznej mięsa.
![](/media/lib/43/frytki-cc0db82672633cbbb1b283d50dafe84f.jpg)
Czym pachnie frytka?
9 lutego 2009, 13:11Frytki są lubiane na całym świecie, więc zamiłowanie do tak przyrządzonych ziemniaków nie mogło ominąć także Europy. Słynne brytyjskie fish and chips to danie niemal narodowe, a i Duńczycy słyną ze swoich frytek, podawanych z majonezem w gazetowych rożkach. Czym pachną? Wbrew pozorom, nie tylko ziemniakami i rozgrzanym olejem, ale również toffi, kakao, cebulą, serem i deską do prasowania.
![](/media/lib/40/ziemia-6f146bbf482a16df116d9708c93fe751.jpg)
Ocieplenie przez freony, a nie przez CO2?
23 grudnia 2009, 09:50Najważniejszą przyczyną wzrostu temperatur w latach 1950-2000 były freony, a nie ditlenek węgla - uważa prof. Qing-Bin Lu z University of Waterloo.
![](/media/lib/41/slonce-e2663ad97f6d3df8422cb6eb60f16ff5.jpg)
Czy nasze Słońce skrywa ciemną tajemnicę?
27 lipca 2010, 16:30Ciemna materia, która według szacunków odpowiada za 80% masy naszego Wszechświata, wciąż wymyka się naukowcom. Nie daje się ani zaobserwować, ani znaleźć w laboratorium. Astronomowie z koledżu Royal Holloway na Uniwersytecie Londyńskim chcą jej szukać... na Słońcu.
![](/media/lib/72/biegacz-9462c18f0281b4a251c673a18718bb41.jpg)
Siara dla sportowców na skok przepuszczalności jelit
25 lutego 2011, 11:39Naukowcy z Queen Mary, University of London badali naturalne sposoby poprawiania wyników osiąganych przez sportowców. Podczas eksperymentów ustalili, że krowia siara może ograniczyć zespół nieszczelności jelit.